Cum aflu ce capacitate trebuie sa aiba centrala termica

Pași pentru alegerea unei centrale termice noi:

Unul dintre primii pasi pe care ii faci in alegerea unei centrale este sa stabililesti ce capacitate trebuie sa aiba centrala termica. Apoi ar trebui sa identifici sursa de combustibil disponibil în zona unde locuiești.

Mai multe detalii despre lucrurile de care trebuie să ți cont atunci când alegi centrala termică poți afla de aici: Cum aleg centrala termică

blog.climatico.ro

Al doilea pas constă în calcularea estimativă a necesarului termic, mai exact puterea necesară pentru încălzirea locuinței.
Pentru calcularea estimativă a puterii termice necesare va trebui să iei în calcul suprafața utilă a imobilului, grosimea izolației sau lipsa izolației termice și de tipul sursei finale de încălzire (radiatoare, încălzire în pardoseală sau ventilo convectoare).

Pentru aflarea puterii (într-o variantă de calcul generalistă) va trebui să înmulțești suprafața utilă cu puterea indicată de mai jos:

Descriere imobilSursa finală de încălzireGrosime izolațieNecesarul termic
Imobil neizolatÎncălzire prin radiatoare0 cm100 W/m2
Imobil slab izolatÎncălzire prin radiatoare5 cm85 W/m2
Imobil mediu izolatÎncălzire prin radiatoare10 cm70 W/m2
Imobil foarte bine izolatÎncălzire prin radiatoare15-20 cm60 W/m2
Imobil neizolatÎncălzire prin pardoseală0 cm80 W/m2
Imobil slab izolatÎncălzire prin pardoseală5 cm65 W/m2
Imobil mediu izolatÎncălzire prin pardoseală10 cm55 W/m2
Imobil foarte bine izolatÎncălzire prin pardoseală15-20 cm45 W/m2
Necesar termic încălzire pe metru pătrat


Ce capacitate trebuie sa aiba centrala in functie de incaperile casei

Al treilea pas pentru a afla ce capacitate trebuie sa aiba centrala termica este calcularea puterii în funcție de debitul necesar de apă caldă menajeră (acm)

Pentru un imobil cu o singură baie și o bucătărie este necesar să alegeți o centrală termică cu un debit specific de acm de 11-12 l/min. În acest caz centralele termice ce respectă această cerință au o putere termică de minim 20 kW.

Pentru un imobil cu două băi și o bucătarie este necesar să alegeți o centrală termică cu un debit specific de acm de 15-16 l/min. În acest caz centralele termice ce respectă această cerință au o putere termică de minim 30 kW.

Pentru un imobil cu două băi și două bucătarii este necesar să alegeți o centrală termică cu ce poate prepara apa caldă menajeră într-un boiler extern. În acest caz centralele recomandate sunt concepute doar pentru încălzire și sunt echipate cu o vană cu trei căi ce ajută la comutarea dintre circuitul de încălzire și circuitul ce deservește serpentina boilerului extern.

Ce capacitate trebuie sa aiba centrala cu bolier

Vezi aici gama completă de centrale termice cu boiler incorporat: https://www.climatico.ro/incalzire/centrale-termice/centrale-in-condensatie/da_18

Pentru alegerea unui boiler extern de preparare a apei calde menajere este important de știut ca normativele recomandă un debit mediu zilnic de acm de 35 de litri pe persoană.

Foarte important de menționat este că indiferent de centrala termică aleasă prepararea apei calde menajeră (acm) este prioritară. Astfel vor exista cazuri rare (pentru casele foarte bine izolate) în care necesarul termic de încălzire este mai mic decât necesarul termic de preparare apă caldă menajeră, iar centrala termică se va alege strict după necesarul termic pentru prepararea apei calde menajeră.

Al patrulea pas este identificarea spațiului unde se dorește montarea echipamentului și consultarea manualului de utilizare/instalare pentru respectarea distanțelor minime impuse de producător.

În cazul în care nu poți face rost de un manual din care să poți afla aceste detalii ne poți contacta pentru a îți trimite manual potrivit.

După ce te-ai asigurat că aveți spațiul necesar va trebui să verifici care sunt actele necesare pentru realizarea instalării conform normelor în vigoare.

Centrala o poți comanda online, iar montarea poate fi realizată chiar de instalatorul care a executat instalația casei, dar pentru punerea în funcțiune va trebui să unei companii autorizate ISCIR care este agreată de producătorul centralei pentru asigurarea garanției. Aceste informații se regăsesc de obicei în manualul echipamentului sau în certificatul de garanție.

Vezi aici gama completă de centrale termice în condensație: https://www.climatico.ro/incalzire/centrale-termice/centrale-in-condensatie

Citeste si despre Configurare aplicatie de control prin WiFi Gree+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *