Cum aleg centrala termica

O centrala termica nouă este probabil una dintre achizițiile importante pe care le vei realiza. Fie că dorești să-ți schimbi centrala actuală ce nu mai funcționează sau dorești să-ți construiești o casă ai nevoie de o soluție de încălzire. În consecință este necesar să aloci suficient timp pentru a te documenta și pentru a putea studia piața în alegerea unei soluții optime și eficientă.

Dacă vrei să afli cum poți dimensiona centrala termica poți citi acest articol: Cum aflu ce capacitate trebuie să fie centrala termica

blog.climatico.ro

Centrala termica pe gaz este în continuare cea mai întâlnită soluție pentru încălzirea unei locuințe ce are acces facil la rețeaua de gaze. În cazul în care nu există o rețea de gaze în zonă există și alte tipuri de centrale termice ce pot fi utilizate pentru încălzire și de asemenea pompele de căldură.

Clasificarea și tipul centralelor termice

  • Gaz natural (centrala termica în condensație)
  • Electricitate (centrala electrica)
  • Gaz petrolier lichefiat GPL (centrala termica în condensație)
  • Combustibil solid (centrale termice pe lemne cu gazeificare, centrale termice pe peleți, centrale termice pe combustibil solid mixt cu gazeificare, termoșeminee)

Centrala termica pe gaz natural în condensație

Gazul este deocamdată cel mai ieftin combustibil convențional. În momentul de față se mai produc doar centrale termice în condensație cu o eficiență cuprinsă între 107-109%. Eficiența ridicată se datorează capacității de recuperare a căldurii din condensul rezultat în urma arderii gazului natural.

Avantajul principal al unei centrale termice pe gaz este simplitatea în exploatare, ce se datorează unei întrețineri minime. Aceasta constă în revizia și curațarea anuală.

Vezi aici oferta de centrale termice în condensație

Centrala termica electrica

 Centralele electrice sunt o soluție alternativă pentru locuințele ce nu au acces la o infrastructura de gaz. Avantajele principale constau în costul de investiție și de instalare mai mic față de centralele pe gaz. Sunt mult mai usor de instalat și nu necesită o curațare anuală.

Atât în cazul centralelor pe gaz sau eletrice se recomanda instalarea unui filtru antimagnetită. Acesta are rolul de a proteja schimbătorul de căldură de impuritățiile metalice din instalația termică.

Vezi aici oferta de centrale electrice

Centrala termica pe gaz petrolier lichefiat GPL (centrala termica în condensație)

Centralele termice în condensație ce funcționează pe gaz petrolier lichefiat GPL sunt recomandate în cazul locațiilor izolate unde nu există infrastructură de gaz natural și sistemul de distribuție electric nu suportă instalarea unui branșament trifazat. Trebuie avut în vedere că aceste centrale necesită un rezervor exterior de GPL ce poate fi reîncărcat de o cisterna. Astfel, este necesar ca drumul de acces să permită intrarea mașinilor de gabarit mare.

Marea majoritate a acestor centrale termice se pot seta electronic pentru funcționarea pe GPL. Pentru restul centralelor fară această opțiune există posibilitatea schimbării duzelor cu unele special concepute pentru o funcționare optimă.

Vezi aici oferta de centrale termice pe GPL

Centrale termice pe combustibil solid

Centralele pe combustibil solid sunt recomandate pentru zonele izolate unde nu se poate ajunge cu utilaje grele și nu există posibilitatea instalarii unei sistem de gaz petrolier lichefiat GPL.

Majoritatea centralelor pe combustibil solid funcționează pe principiul gazeificării. Lemnele degajă gaze volatile când temperatura din focar depășește valoarea de 100°C. Arderea se face “invers” (flacăra arde de sus în jos). Arderea este ajutată de un exhaustor. Temperatura din cazan poate ajunge la valori cuprinse între 500-700°C.

Aceste centrale necesită un coș de fum din inox. Cosul trebuie inspectat anual de un coșar autorizat pentru curațarea acestuia de depuneri și pentru menținerea eficienței centralei.

De menționat că toate centralele termice pe combustibil solid necesită un lemn de calitate și bine uscat. Dacă lemnul nu este de calitate încărcarea centralei se va face mult mai des și consumul de lemn va fi mult mai mare.

Vezi aici gama completă de centrale termice pe combustibil solid

           

Pași pentru alegerea unei centrale termice noi:

Primul pas în alegerea modelului de centrală termică constă în identificarea sursei principale de combustibil disponibile în zona unde dorești să o instalezi.

Al doilea pas este identificarea spațiului unde dorești montarea centralei. De asemenea, este nevoie de consultarea manualului de utilizare/instalare pentru respectarea distanțelor minime impuse de producător. În cazul în care nu poți face rost de un manual din care să poți afla aceste detalii ne poți contacta pentru a îți trimite manual potrivit.

După ce te-ai asigurat că aveți spațiul necesar va trebui să verifici care sunt actele necesare pentru realizarea instalarii conform normelor în vigoare.

Centrala o poți comanda online, iar montarea poate fi realizată chiar de instalatorul care a executat instalația casei. Pentru punerea în funcțiune va trebuie avizul unei companii autorizate ISCIR. Aceasta este agreată de producătorul centralei pentru asigurarea garanției. Aceaste informații se regăsesc de obicei în manualul echipamentului sau în certificatul de garanție.

Pași pentru înlocuirea unei centrale termice vechi:

Primul pas în schimbarea centralei vechi este să verifici ce fel de centrală este cea instalată. De obicei produsele au o eticheta de identificare de pe care poți afla modelul și puterea acestuia. În caz că pe echipament nu există o etichetă iar documentația originală nu mai există atunci poți afla ce produs ți se potrivește comunicând suprafața imobilului, numărul de băi și persoane care le folosesc și prin ce echipamente se face transferul termic – calorifere, încălzire în pardoseală, ventiloconvectoare etc..

După ce ai adunat toate informațiile necesare poți alege o centrală nouă de aceeași putere și de preferabil cu dimensiuni apropiate de cea existentă.

În cazul centralelor pe gaz sau electrice dacă alegi să instalezi o gama de putere mai mare față de cea instalată deja, va trebui să contactezi furnizorul de utilități pentru modificarea proiectului deja existent pentru instalația de gaz, respectiv pentru instalația electrică.

Te-ar putea interesa si Cum aleg un ventilator de extractie potrivit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *