Cum aleg un aparat de aer condiționat

Alegerea tipului de aparat de aer conditionat de care ai nevoie se face în primul rând în funcție de destinație – pentru uz casnic sau comercial, de numărul de încăperi și suprafața pe care dorești să le climatizezi, de performanța energetică, dar și în funcție de caracteristicile și performanțele dorite, bugetul disponibil sau preferințe personale cu privire la design sau producător.

ÎN FUNCȚIE DE TIPUL SISTEMULUI

Sistemele de uz casnic, pentru că la acestea ne vom referi în special în acest articol, se împart in două categorii principale: Sisteme Split și Sisteme Multi-Split.

aparat de aer conditionat de tip single split

SISTEMELE PENTRU AER CONDIȚIONAT DE TIP SINGLE SPLIT – SPLIT DE PERETE

Sistemele de tip Single-Split sunt sistemele clasice, simple și cel mai des intâlnite. Acestea sunt formate dintr-o singură unitate interioară și o singură unitate exterioară.

Controlul unității interne se realizează cu ajutorul unei telecomenzi cu infraroșu, prin aplicația de control online de pe smartphone sau tableta (în cazul celor care sunt echipate cu aceasta opțiune) sau, de ce nu, pentru cei care au case inteligente, prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).

Poți vedea aici gama completă de aparate de aer condiționat de tip single split: https://www.climatico.ro/aer-conditionat/rezidential

Aparat de aer conditionat de tip multi split

SISTEMELE DE AER CONDIȚIONAT DE TIP MULTI-SPLIT

Sistemele Multi-Split sunt formate din două sau mai multe unități interioare și o singură unitate exterioară.

Acestea reprezintă o alegere potrivită pentru cei care vor sa răcească mai multe încăperi printr-un singur sistem. Se reduce astfel spațiul ocupat în exteriorul clădirii de unitățile exterioare.

Controlul unităților interioare se realizează independent. Sunt aceleași posibilități de control ca la aparatele cu o singură unitate internă. Acestea sunt: telecomanda cu infraroșu, aplicațiile de control online de pe smartphone sau tabletă, echipamente de tip BMS (building management system).

Poți vedea aici sisteme de aer condiționat multi split preconfigurate: https://www.climatico.ro/configuratii-multi-split

IN FUNCȚIE DE CAPACITATEA NECESARĂ SPAȚIULUI PENTRU O CLIMATIZARE EFICIENTĂ

In funcție de suprafața pe care dorești să o climatizezi, sistemele de aer condiționat se împart în mai multe categorii, având capacități diferite. Capacitatea unui sistem de aer condiționat este măsurată în BTU/ora (British Thermal Units per hour). Cu cât este mai mare, cu atât este mai puternic sistemul. O cameră mică de 15m² ar putea avea nevoie doar de 5000 BTU/oră. O cameră de 100m² pătrați ar putea avea nevoie de un sistem de 36000 BTU/oră.

Pe unitatea exterioară pot fi instalate unități interioare cu specificații diferite, în funcție de necesitățile din fiecare cameră. 

Tabelul alăturat imaginii te va ajuta să alegi sistemul de aer condiționat care se potrivește în funcție de spațiul în care dorești să instalezi aparatul de aer condiționat.

O unitate interioară poate climatiza cu succes și în parametrii tehnici comunicați de producător o singură încăpere.

SuprafațaCapacitate
20-25 mp9000 BTU
25-35 mp12000 BTU
40-50 mp18000 BTU
60-70 mp24000 BTU

Subdimensionarea

Un sistem cu o capacitate inferioară necesarului suprafeței camerei în care este instalat nu va fi capabil să răcească incinta într-o zi toridă de vară. El va consuma mai multă energie electrică în încercarea de a furniza temperatura solicitată. De asemenea, uzura componentelor se va produce mai repede decât în mod obișnuit. Repararea acestora nu va fi posibilă în baza garanției produsului, ci doar contra-cost.

Supradimensionarea

Un sistem cu capacitatea peste necesarul termic al încăperii va consuma mai multă energie electrică, decât unul corect dimensionat. Acesta poate răci sau încălzi prea repede încăperea, iar ulterior se va opri din funcționare. Aceste opriri urmate de repornirea sistemului crează un consum de energie ridicat.

Totodată, este de menționat faptul că nu este recomandată amplasarea unității interne de capacitate mare într-o singură încapere pentru a climatiza întreaga suprafață a apartamentului. Spre exemplu, un singur echipament montat în holul unui apartament de 3 camere nu va putea climatiza tot apartamentul desi capacitatea lui este suficientă pentru întreaga suprafață. Într-o astfel de situație este posibil ca aparatul să nu funcționeze deloc. Se poate ca senzorii sa comanded oprirea aparatului pentru ca se atinge rapid temperatura solicitată în acea zonă.

Suprafața încăperii nu este singurul factor care contribuie la performanța climatizării. Exista și alți factori care pot influența eficiența sistemului de aer condiționat. Printre acesti factori sunt: numărul și dimensiunea ferestrelor, poziţionarea camerei în raport cu punctele geografice, umbra disponibilă, izolația incăperii, traficul din încăpere, numărul de habitanți, sursele importante de caldură cum ar fi aparatele electronice și electrocasnice folosite în încăpere (calculatoare, televizoare, cupotoare etc).


ÎN FUNCȚIE DE PERFORMANTA ENERGETICĂ

Pentru alegerea unui aparat de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie să vă orientați după valorile SEER si SCOP menționate în specificatțiile tehnice.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio) sau coeficientul de eficiență sau performanța energetică (pentru modul de răcire, respectiv de încălzire) măsoară parametrii energetici ai unui sistem de aer condiționat. Cu cât este mai mare coeficientul de eficiență energetică, cu atât și consumul de energie electrică este mai mic.

Clasa energetică a unui aparat de aer conditionat nu este precisă. Astfel aceasta poate induce în eroare, atunci când comparăm două produse diferite, doar pe baza acestei informații. Schema de etichetare a claselor energetice este bazată pe un indice de eficiență energetică rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic cu consumul mediu de energie al modelului European, folosind valori variabile in funcție de categoria aparatului. 

În imaginea alăturată se găsește modalitatea de atribuire a claselor energetice atât pentru racire cât și pentru încălzire în funcție de coeficienții de performanță energetică SEER, respectiv SCOP.

Cu cât valoarea SEER și SCOP este mai mare, cu atât acest aparat de aer conditionat este mai performant din punct de vedere al consumului de energie electrică, deci mai economic.

Astfel putem face cu ușurință diferența dintre două aparate care au ambele clasa energetică A++, spre exemplu. Astfel dacă unul are coeficient SEER 6.10 iar celălalt are 8, atunci cel din urmă este mai economic decât primul. Acest lucru constituie un avantaj și un motiv în plus pentru a înclina spre decizia achiziției.

DUPĂ FUNCȚIILE PE CARE LE ÎNDEPLINESC

Majoritatea aparatelor de aer condiționat au următoarele funcții standard: Răcire / Incălzire / Dezumidificare / Ventilație.
În plus față de acestea, un aparat de aer conditionat mai complex și implicit mai scump este dotate cu funcții diferite. Prin functia de purificare se realizeaza o filtrare mai bună a aerului prin intermediul unor filtre speciale. Functia de autocurățare previne apariția bacteriilor sau a mucegaiului în interiorul aparatului. Unele aparate pot fi programate individual pentru fiecare zi a săptămânii.

Functii aparate de aer conditionat

Într-o lume în care mobilitatea este esențială și totul trebuie să îți fie la îndemână, evident că și un aparat de aer condiționat poate fi controlat de oriunde te-ai afla. Acest lucru se poate face prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone-uri și tablete. Unele aparate au aceasta funcție opțională, altele vin echipate cu ea în dotarea standard. Cu ajutorul ei poți porni sau opri aparatul, poți verifica temperatura din încăpere sau din exterior, poți urmări consumul de energie electrică sau comanda funcțiile speciale. Datorită faptului că, în timpul accesării, dispozitivul tău nu se conectează direct la aparat, ci conexiunea este realizată printr-un server dedicat, atunci nu există posibilitatea ca persoane rău intenționate să îți acceseze rețeaua locală de internet. Acest tip de acțiuni sunt filtrate cu succes de unitățile server intermediare.

ÎN FUNCȚIE DE SILENȚIOZITATE

Nivelul de zogmot este o caracteristică importantă în alegerea unui aparat de aer conditionat, mai ales dacă destinația acestuia este camera de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este măsurată în decibeli (dB) si este influențată de tehnologia folosită în fabricarea componentelor și de puterea aparatului. Pentru dormitoare este recomandată instalarea unor sisteme cu capacitate mică.

Presiune sonora aparate de aer conditionat

Nivelul de zgomot poate varia și în funcție de treapta de viteză la care este setat aparatul. Același aparat este mai silențios în treapta minimă de viteză, față de situația când este folosit pe treapta de viteză cea mai mare. De asemenea, nivelul de zgomot poate să difere și în funcție de modul de funcționare al aparatului. De asemenea difera nivelul de zgomot dacă este setat pe funcția de încălzire sau pe funcția de răcire.

De reținut, anumite brand-uri oferă tehnologii mai performante în ceea ce privește silențiozitatea față de valorile standard.
Pentru a vă putea face o diferențiere cât mai precisă, folosește comparatorul de produse disponibil pe site și vezi care aparat este mai silențios.


ÎN FUNCȚIE DE PREȚ

Performanțele descrise mai sus se reflectă la final, în prețul produsului. În consecință, prețul unui aparat de aer condiționat variază în funcție de capacitate, performanțe tehnice și energetice, numărul și calitatea funcțiilor pe care le îndeplinește.

Aparatele de aer condiționat cu prețuri uimitor de mici nu sunt o alegere bună. Aparatele de consum au prețuri uluitor de mici, acestea nu sunt fabricate pentru a funcționa mai mult decât au garanție. Nici specificațiile lor nu sunt de multe ori în conformitate cu realitatea. Un preț sub media din piață presupune că producătorul a făcut rabat la ceva.De cele mai multe ori aceștia fac rabat la calitate.
Având în vedere că producătorii cumpără materiile prime din care se fabrică componentele aparatelor la preturi apropiate, aici vorbind de cupru, aluminiu, plastic până la carton și serviciile de transport, putem înțelege faptul că prețul final al produsului este influențat de cantitatea si calitatea produselor finite. Produsele ieftine nu durează în timp. Este necesară înlocuirea lor la intervale scurte, lucru care, per total, este mai costisitor decât costul unui produs de calitate, al unui brand consacrat.

Producătorii de top asigură piese de schimb pentru perioade lungi de timp, după ce un model este scos din fabricație. Modelele au continuitate pentru mai mulți ani. Producătorii de aparate de consum schimbă modelele de la an la an, iar șansele de a mai putea achiziționa piese de schimb după perioada garanției sunt destul de mici. Astfel, o simplă piesă defectă poate scoate din uz un produs care ar fi putut fi reparat cu ușurință.

Recomandari

Pentru a alege cât mai ușor produsul ideal pentru tine îți punem la dispoziție mai multe unelte care să îți ușureze căutarea:

  • sisteme de filtrare pentru produse în funcție de caracteristicile esențiale – putere, clasă energetică, sisteme de filtrare, culoare, preț, prezentări ale funcțiilor și tehnologiilor cu care este echipat fiecare sistem
  • specificații tehnice detaliate
  • review-urile utilizatorilor

Afla mai multe si despre Cum aleg un boiler eficient energetic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *