Cum aleg un boiler eficient energetic

Boilerele sunt echipamente destinate producerii de apa calda pentru uz menajer, iar un boiler modern este acum un boiler eficient energetic.

Ele folosesc una sau mai multe surse de energie pentru a încălzi apa stocata în interior. Sunt o soluție ieftină cu care îți poți asigura confortul optim. Boilerele moderne au o multitudine de posibilități de control:

  • Programe automate de învățare a utilizării
  • Programe de funcționare complexă
  • Control prin internet

Pentru a beneficia de un confort adecvat este bine să ții cont de câteva criterii în alegerea boilerului potrivit.

Dimensionarea corectă a necesarului de apa

Pentru utilizarea la o chiuveta, este suficient un boiler de minim 10 litri.

Pentru duș, necesarul minim recomandat pentru o persoană este de 25 litri, iar cel de confort optim este de 50 litri.

Având în vedere faptul că echipamentele care stochează apa sunt voluminoase, dacă lipsa spațiului necesar pentru instalare este o problemă poți alege un boiler mai mic. Astfel, poti alege un boiler de 30 de litri pentru o persoană, un boiler de 50 de litri pentru 2 persoane, un boiler de 80 de litri pentru 3 persoane. Pentru 4 persoane poti seleccta un boiler de 100 de litri.

Pentru o baie cu cadă plina trebuie luată în calcul o utilizare de 70-150 litri în funcție de dimensiunea căzii.

Atenție! Temperatura apei stocate in boiler poate influenta cantitatea totala de apa furnizata.

Temperatura apei folosite la duș este în general de 40°C. Boilerele pot incalzi apa pana la 80°C și putem obține în amestec cu apa rece o cantitate mai mare de apă furnizată la 40°C.

Atenție! Apa la temperatură de peste 60°C poate provoca opărire.

Tipul de instalare

Boilerele pot fi instalate atât fixate cu elemente de ancorare pe perete, cât și pe podea. În cazul instalărilor pe perete trebuie verificat dacă acesta poate susține greutatea echipamentului plin cu apă.

Sursa de energie disponibilă pentru boiler eficient energetic

Boilere electrice, boilere pe lemne și boilere pe gaz vor folosi o sursă directă pentru încălzire.

  1. Boilerele electrice – utilizează o rezistență electrică pentru a încălzi apă din interior. Uzual, rezistențele au plaja de putere între 1,2 kw și 3 kw și se alimentează la o priză obișnuită. Este bine sa verificăm dacă instalația electrică din casă permite alimentarea rezistenței. 
  2. Boilere electrice cu pompă de căldură – utilizează atât rezistența electrică cât și energie regenerabilă, adică gratuită, preluată din aer. Un astfel de boiler permite o reducere substanțială a costului de exploatare, practic costul poate scădea de până la 4 ori. Ele vin în varianta monobloc (cu pompă de caldură instalată pe corpul boilerului) sau în varianta split, cu pompă de caldură instalată în exteriorul casei. Boilerele monobloc vor prelua energie fie din camera unde sunt instalate, fie din exterior cu ajutorul unor tubulaturi.
  3. Boilere pe lemne – Utilizează focarul din partea de jos pentru a încălzi apa din rezervorul de deasupra acestuia prin alimentarea directă cu lemne. Necesită racordarea la un cos de fum cu tiraj natural. Pentru confort sporit pot avea o rezistență electrică suplimentară.
  4. Boilere pe gaz – dispun de un arzător care se alimentează la o instalație cu furnizare a gazului metan pentru a încălzi apa menajera.

Boilerele pe gaz au un regim special de instalare și exploatare

  • necesită racordare la un coș de fum cu tiraj natural corespunzător normelor în vigoare;
  • necesita autorizare ISCIR de către o firmă specializată, în conformitate cu certificatul de garanție care însoțește produsul. Fără această autorizație ISCIR, dincolo de abaterea legislativă, produsul nu va beneficia de garanție;
  • se instalează într-o cameră de minim 18 metri cubi, cu aport natural de aer proaspăt – adică o fereastră;
  • deși se furnizează cu duze pentru funcționare pentru GPL, nu se autorizează instalarea acestora pe butelii de GPL din comerț, utilizabile la aragaz. Funcționarea pe GPL se referă la skid-uri de GPL, rezervoare autorizate ce se instalează numai pe baza de proiect.

Nerespectarea condițiilor de montaj poate duce la imposibilitatea obținerii autorizației ISCIR și oprirea funcționării boilerului.

Boilerele indirecte

Boilerele indirecte sunt echipamente care se încălzesc cu ajutorul unui agent termic produs de un alt echipament

În cazul acestui tip de boilere poate fi folosită ca sursă de energie centrala termica pe gaz sau electrică, un cazan pe combustibil solid, o pompă de caldură, un sistem solar etc.. Agentul termic furnizat de acestea trece prin interiorul boilerului, printr-un schimbător de caldură serpentină și cedează căldura apei stocate.

Aceste boilere sunt de obicei cu un volum mai mare, începând de la 80 litri și ajungând până la 2000 litri.

Boilerele indirecte pot avea până la 3 schimbătoare de caldură de tip serpentină, cât și rezistență electrică auxiliară. Se pot conecta mai multe surse de agent termic concomitent.

De exemplu, poți conecta la un boiler de 300 litri un sistem de panouri solare, o centrală termică cu funcționare pe gaz și poți avea și o rezistență electrică. În acest fel poți beneficia un boiler eficient energetic și de flexibilitate în alegerea sursei de energie utilizate.

Asigura-te ca ai ales un boiler eficient energetic si care are o eficiență termică înaltă. De asemenea, asigura-te ca este construit din materiale durabile iar izolația sa reduce cât mai mult pierderile de caldură.

Ai citit articolul despre Cum aleg centrala termică ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *