Cum aleg un ventilator de extractie potrivit?

Cu toții ne dorim o casă lipsită de mirosuri neplăcute, cu un aer proaspăt și mai bogat în oxigen. Pentru a putea elimina umiditatea și mirosurile neplăcute din camere ca baia, bucătăria sau un spațiu pentru fumat, avem nevoie de un ventilator de extractie. Acestea sunt în general montate pe perete sau fereastră. Ele elimina aerul viciat printr-o tubulatură sau printr-o grilă care comunică cu exteriorul.

Acolo unde nu exista aceste posibilitati de montare a unui ventilator de extractie se poate opta pentru o solutie de ventilator cu montaj ascuns in tavan. Aceste ventilatoare de tubulatura necesita spatiu de instalare in tavanul fals.

Cu cat tubulatura va fi mai lunga cu atat ventilatorul își va pierde din capacitatea de extracție.

Aerul trebuie eliminat rapid din aceste încăperi. Principalul criteriu de alegere a ventilatorului ar trebui să fie capacitatea acestuia de extracție (debitul de aer evacuat). Calculul se face simplu: volumul încăperii înmulțit cu 10. Un ventilator cu o capacitate de extracție mai mare nu presupune o alegere mai buna. Asta pentru că va produce un zgomot mai mare si va avea nevoie de o tubulatură cu diametru mai mare. De asemenea este recomandat ca ventilatorul sa fie dotat cu o folie sau o clapeta anti-retur. Astfel nu se va permite intrarea prafului sau insectelor în încăpere.

Iată un exemplu de calcul al debitului necesar pentru un ventilator pentru baie:

  • Baie cu dimensiunea 2,5x2x2,7m – 13,5m3 x 10 = 135m3 – astfel putem alege cu succes un ventilator cu un debit între 100 – 150m3/h

Iată oferta noastră pentru ventilatoarele de baie: https://www.climatico.ro/ventilatoare/casnice-tehnice/ventilatoare-casnice-pentru-bai

Ventilatoarele moderne oferă opțiuni de control și automatizare a funcționării.

Funcțiile principale ale ventilatoarelor:

FUNCTIA TIMER – permite ventilatorului sa funcționeze o perioadă de timp (selectabilă între 1 și 30 minute) după ce primește comanda de oprire.

SENZOR DE UMIDITATE – permite pornirea ventilatorului în cazul în care un anumit prag de umiditate este depășit în încăpere. Valoarea limitei de umiditate poate fi reglată manual.

SENZOR PENTRU DETECTAREA PREZENȚEI  – permite pornirea automata a ventilatorului atunci când o persoană intră în încăpere și oprirea acestuia când persoana părăsește încăperea.

RECUPERAREA CĂLDURII – Calitatea aerului pe care îl respirăm în propria casă are un impact major asupra sănătății noastre. Un aer bogat în oxigen ne redă vitalitatea și asigură un somn odihnitor. Pentru a aerisi încăperea trebuie să deschidem larg geamurile o perioadă de timp în care pierdem din energia termică a casei. Un sistem de ventilație cu recuperare de caldură permite aportul de aer proaspăt cu pierderi minime de energie. Aerul introdus se intersectează cu aerul evacuat într-un schimbător de caldură permițând transferul termic. Astfel se ajunge la o temperatură foarte apropiată de cea a aerului eliminat. Eficiența unui astfel de sistem de ventilație poate ajunge pana la 93%. Pe lângă beneficiile asupra sănătații, economisim și costurile cu energia și prevenim apariția umidității excesive.

Iată oferta noastră pentru ventilatoarele cu recuperare de căldură: https://www.climatico.ro/ventilatoare/recuperatoare-de-caldura/recuperatoare-de-caldura-rezidentiale

Informatii suplimentare despre un ventilator de extractie

Ventilația spațiului se poate face punctual, pentru o singură încăpere sau cu un sistem centralizat.

Sistemul centralizat permite o filtrare superioară a aerului, ceea ce reprezintă un avantaj major în condițiile în care poluarea la momentul acesta atinge cote periculoase.

Echipamentele pot avea senzori de monitorizare a umidității și a concentrației de dioxid de carbon. Se permite astfel o funcționare autonomă. De asemenea, controlul de la distanta prin internet este o opțiune din ce în ce mai des întâlnită la astfel de sisteme de ventilație.

Alegerea unui sistem de ventilație centralizat este bine sa fie făcută un ajutorul unui specialist care va ține cont de normele în vigoare.

Poti sa citesti si despre Cum aleg un boiler eficient energetic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *