Îmi curge aparatul de aer conditionat în casă

Daca si tie iti curge aparatul de aer conditionat afla care este un posibil motiv din prezentarea de mai jos. Condensarea este un fenomen fizic prin care o substanță trece din stare de vapori în stare lichidă. Acest proces îl întâlnim și atunci când echipamentele de aer condiționat funcționează pe mod de răcire sau dezumidificare. Este valabil atât pentru cele destinate uzului rezidențial, cât și pentru comercial, Procesul se produce atunci când temperatura schimbătorului de căldură al unității interne este scăzută, temperatura și umiditatea ambientală sunt ridicate. Dacă sunt îndeplinite simultan condițiile menționate anterior, pe lamelele schimbătorului de căldură se atinge temperatura punctului de rouă. Astfel vaporii de apă din interior se transformă în picături de apă, sau mai simplu condes.

Condensul produs de echipamentele de aer conditionat se elimină printr-un furtun de PVC. Acesta se conectează in mod normal la o coloană de colectare, dedicată.

Probleme des intalnite atunci cand curge aparatul de aer conditionat

Cele mai des întâlnite probleme de service sunt cauzate de condens. Acesta în loc să fie eliminat corespunzător se acumulează în tăvița dedicată din unitatea internă a echipamentului. Ulterior umplerii acesteia va refula si astfel curge aparatul de aer conditionat in casa.

Principalele cauze ale acestei probleme sunt următoarele:

  1. Drenajul este obstrucționat – pe tubul de evacuare a condensului obișnuiesc să își facă cuib insectele. Această situație nu este o intervenție care să fie acoperită de garanție, dar poate fi remediată printr-o mentenață. De asemenea poate fi prevenită prin achiziționarea unor protecții speciale pentru insecte.
  2. Tubul destinat colectării condensului nu este instalat corect, neavând panta necesară curgerii apei prin el. Aici vorbim despre o intervenție în garanție. Va trebui să verifici în certificatul de garanție data instalării și termenul de garanție acordat pentru montaj. De obicei majoritatea firmelor autorizate acordă 1 an garanție la acest serviciu. În cazul în care echipamentul nu mai este în garanție poți apela la o intervenție service.
    În cazul în care din diferite motive drenajul echipamentului trebuie să aibă o pantă ascendentă va trebui să optați pentru o pompă de condens.
  3. Există situații în care utilizatorii introduc tubul de condens în diverse recipiente și nu țin cont de faptul că apa curge natrual prin acesta, iar în momentul în care va drenajul va atinge să fie imersat in apă, condensul nu va avea presiunea necesară de împinge apa din recipent și aceasta se va acumula pe tubul de condens având aceleași consecințe ca la primele două puncte.

Deși condensul de la echipamentele de aer condiționat poate da cele mai multe probleme de service, eliminarea lui din încăpere duce la scăderea umidității și implicit la scăderea disconfortului termic.

Este de asemenea important de amintit faptul că în situația în care echipamentul de aer condiționat nu elimină condens nu este o problemă tehnică, cât timp unitatea internă răcește corespunzător. Dacă nu s-au îndeplinit cele trei condiții pentru realizarea punctului de rouă, acesta nu se va forma, deci nu va fi eliminat condens.

Citeste si despre Cum aflu ce capacitate trebuie sa aiba centrala termica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *