Ucigașul invizibil, aerul poluat, neutralizat de purificatoarele de aer

Poluarea aerului continuă să fie una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm la nivel global și pe care încercăm să le combatem prin diferite metode, printre care și purificatoarele de aer care, în ultima perioadă, au câștigat popularitate. Din păcate, conștientizarea populației asupra pericolului aerului poluat este încă destul de mică.

Decese din cauza poluarii - World Healt Organization Report

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că, anual, se înregistrează aproximativ 7 MILIOANE DE DECESE care sunt cauzate de expunerea la poluarea din exterior sau din interior. Studiile realizate de experții organizației certifică faptul că poluarea dezvoltă boli cronice care duc ulterior la deces.

„Poluarea aerului este în continuare una dintre principalele amenințări pentru sănătatea noastră. Impactul este impresionant, mai ales pentru cei vulnerabili”, afirmă comisarul european pe probleme de mediu, Virginijus Sinkevicius.


În interior avem parte de aer poluat de 5 ori mai rău, în comparație cu cel de afară

Oamenii petrec mai mult de 90% din timp în interior. Deși pare greu de crezut, poluarea din spațiile închise este mult mai ridicată, chiar și de 5 ori mai mare, decât cea cu care ne confruntăm atunci când petrecem timp în aer liber. Cea mai mare concentrație de CO2 se înregistrează în mașină. Aici avem parte de aer poluat destul de mult, dacă ne gândim și la timpul pe care îl petrecem zilnic în trafic.

Pe lângă tot ce vine de afară sub formă de particule aeropurtate, în spațiile închise se mai adaugă alte trei categorii de poluatori ai aerului. Aceste categorii sunt: Compuși Volatili, Mirosuri casnice și Gaze și Microbi. Acești agenții poluanți afectează cel mai frecvent calitatea aerului din interior și fac să avem un aer poluat.

Agenti poluanti care afecteaza calitatea aerului


Poți supraviețui fără aer doar pentru câteva minute

Deși aerul este cea mai consumată resursă pe care un om o folosește într-o zi pentru a supraviețui, acesta nu primește atenția cuvenită atunci când vine vorba despre calitatea pe care ar trebui să o aibă.

De ce are nevoie corpul uman

Într-o singură zi, fiecare om folosește 15 Kg de aer. Acest lucru înseamnă circa 30.000 de inspirări. Gazul ajunge în plămâni, iar aceștia sunt cei care filtrează toată poluarea respirată. În lipsa unui sistem de purificare a aerului, purificatorul este corpul uman. Fără aer, oamenii sunt capabili să supraviețuiască doar câteva minute. În lipsa apei sau a hranei, la a căror calitate acordăm mai multă atenție în general, organismul uman poate supraviețiui zile, respectiv săptămâni.


Cum ne afectează poluarea?

Corpul nostru este afectat într-un mod agresiv de aer poluat pe care îl respirăm. Organele corpului nostru se resimt și încep să prezinte probleme din ce în ce mai grave.

Particule poluante

Particulele poluante din aerul pe care îl respirăm intră în corpul nostru și se depozitează în diferite zone, în funcție de mărimea lor. Cele mai mari se opresc în regiunea nasului și faringelui, însă cele mai mici ajung în alveolele pulmonare. Ulterior, circulă prin sânge către toate organele, producând diverse boli care pot duce până la deces.

Afectiuni ale creierului
CREIER – Atac cerebral, Demență, Probleme ale ochilor, Declin cognitiv, Scăderea memoriei
Afectiuni ale pielii
PIELE – Îmbătrânirea pielii, Inflamații, Acnee, Psoriazis, Alergii, Eczeme, Cancer de piele
Afectiuni ale plamanilor
PLĂMÂNI – Bronșită, Emfizem, Astm, Cancer de plamâni, COPD, Laringită cronică
Afectiuni ale inimii
INIMĂ – Infarct, Inflații, Accident vascular, Insuficiență cardiacă
Afectiuni ale ficatului
FICAT – Cancer de ficat
Afectiuni ale vezicii
VEZICĂ – Cancer de vezică
Afectiuni ale stomacului
STOMAC – Sindrom intestin iritabil, Diabet, Boala Crohn, Steatoza hepatica
Afectiuni ale aparatului reproducator
APARAT REPRODUCĂTOR – Infertilitate, PCOS, Saricini pierdute, Nașteri premature, Scăderea fertilității la bărbați

Combaterea poluării aerului

Actiunile Uniunii Europene pentru reducerea mortalitaii cauzate de poluare

La nivelul Uniunii Europene (UE) se iau decizii importante care au în vedere reducerea mortalității din cauza poluării aerului. Obiectivul oficialilor UE vizează reducerea cu 75%, față de anul 2005, a ratei de mortalitate provocată de expunerea îndelungată la aer poluat până în 2030. Măsurile implementate până în anul 2020 au avut ca rezultat reducerea mortalității din cauza poluării aerului cu 50% față de anul 2005.


Soluții pentru purificarea aerului

„Să deschizi o fereastră pentru a aerisi este un lucru ce aparține trecutului și reprezintă o imensă risipă de energie”, este de părere comisarul european pe probleme de energie, Stefan Mosner. Dar pentru a aduce oxigen în interior este necesară și această operațiune. Însă și de afară vin particule, substanțe și compuși organici poluanți.

Și atunci care este soluția pentru un aer de calitate?

Pentru a îmbunătății calitatea aerului pe care îl repirăm atunci când ne aflăm în spații închise putem să folosim purificatoarele de aer, iar pentru aportul de oxigen sistemele de ventilație cu recuperare de căldură.

Purificatoarele de aer sunt la îndemâna oricărui utilizator, fiind ușor de amplasat în orice spațiu, fie el birou sau apartament. Purificatoarele de aer dispun de filtre care ajută la curățarea aerului, la filtrare și la eliminarea mirosului neplăcut.

Sistemele de ventilație sunt dotate cu filtre puternice și sunt folosite în special în spații comerciale mari sau clădiri de birouri. Acestea scot din încăpere umezeala și dioxidul de carbon, precum și aerul nepotrivit.

Cum funcționează un purificator

Prima acțiune pe care o face orice purificator este să atragă aerul din încăpere, apoi, utilizând filtrul HEPA, reușește să prindă particulele poluante, curățând aerul cu ajutorul tehnologiei Flash Streamer.
Tehnnologia Flash Streamer emite electroni rapizi cu putere de descopunere și astfel curăță filtrul HEPA cu care este dotat purificatorul de aer. Datorită acestei tehnologii, filtrul HEPA nu trebuie schimbat decât după 10 ani de folosire intensă.

Purificator de aer Daikin
Tehnologia streamer Daikin
Filtru hepa Daikin


Institutul Pasteur de Lille confirmă eficiența purificatoarelor producătorului nipon Daikin. Conform testelor efectuate în laboratoarele Institutului Pasteur de Lille purificatoarele Daikin elimină în 2.5 minute mai mult de 99.98% din virusul uman coronavirus HCoV-229E.

Purificare eliminare virus coronavirus

Poți vizualiza aici cele mai performante purificatoare de aer de la DAIKIN: https://www.climatico.ro/igiena/tratament-aer/purificatoare-aer/daikin

Informează-te mai departe și citește un alt articol interesant pe blogul nostru despre purificatoarele de aer -> Mituri despre purificatoarele de aer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *