Mituri despre aparatele de aer conditionat

Iată 15 mituri despre aparatele de aer condiționat rezidențiale, pentru care am adăugat și explicațiile necesare

Mituri despre funcționare

1. Aparatul de aer condiționat aduce aer din afara locuinței.
Aparatele de aer condiționat nu aduc aer din afara locuinței, cu excepția gamei Ururu Sarara de la Daikin.

2. Aparatul de aer condiționat înlocuiește un purificator de aer
Cu toate că aparatele de aer condiționat au multiple filtre pe ele acestea nu pot înlocui un purificator de aer pentru că suprafețele filtrelor sunt mult mai mici.

3. Freonul s-a consumat
Aparatele de aer condiționat nu consumă freon în timpul funcționării. Lipsa freonului poate fi cauzată doar de o breșă în instalație. Este important să fie identificat locul scurgerii, executată reparația și abia apoi se va reîncărca cu freon.

4. Freonul trebuie schimbat
Freonul nu își pierde calitățile deci nu trebuie înlocuit. Acesta este un tertip folosit de așa-ziși tehnicieni care taxează o operațiune pe care nu o efectuează.

5. Dacă aparatul nu elimină condens nu funcționează corect / este defect
Dacă în încăperea în care este instalat umiditatea nu este mare atunci aparatul de aer condiționat va răci dar fără să producă condens.

6. Montez aparatul de aer condiționat pe hol și voi răci toate camerele
Pentru ca un aparat de aer condiționat să poată răci/încălzi aerul trebuie să poată să îl treacă prin schimbătorul de căldură. Dacă aparatul este montat pe hol va recircula aerul din hol. Nu îl va circula și pe cel din încăperile care au legătură cu holul.

Mituri despre componente

8. Aparatul de aer condiționat capătă un miros urât în timp din cauza materialelor din care este realizat
Materialele utilizate de producători nu dezvoltă în timp bacterii sau microorganisme care să genereze un miros neplăcut. Aerul poluat din încăpere poartă aceste bacterii și microorganisme. Acestea rămân în interiorul aparatului și în condiții de umiditate și întuneric se pot înmulți. Acest lucru poate fi prevenit prin efectuarea de mentenanțe periodice.

9. Telecomanda cu infraroșu trimite comenzile către aparat prin pereți
Semnalul generat de telecomandă este recepționat de senzorul aparatului de aer condiționat doar dacă telecomanda este îndreptată spre acesta și nu este nimic așezat pe această traiectorie. Telecomenzile cu funcția iFeel nu vor comunica cu aparatul dacă sunt așezate într-o altă cameră sau nu sunt orientate către aparat.

10. Calitatea aparatului de aer condiționat depinde de țara în care este fabricat
Calitatea produselor nu are legătură cu țara de proveniență ci cu criteriile de control tehnic de calitate pe care le are producătorul respectiv. Calitatea oferită de un producător este aceeași indiferent de țara unde produce produsele respectiva companie.

11. Un aparat de aer condiționat ieftin face același lucru ca unul mai scump
Multe componente ale aparatelor de aer condiționat provin din aceeași țară iar producătorii cumpără materialele (cupru, aluminiu, plastic etc.) la cotații apropiate. Astfel diferența de preț înseamnă de obicei materiale mai bune, sau mai mult material utilizat – spre exemplu un aparat de aer condiționat ieftin poate avea 8 spire de cupru în schimbătorul de căldură în timp ce unul scump poate avea 16 spire. De asemenea, compresoarele sunt mai performante și consumă mai puțină energie electrică în funcționare. Nu în ultimul rând sistemele de filtrare, senzorii și alte funcții sunt îmbunătățite și oferă o funcționare mai precisă și performantă.

Mituri despre consum

12. Pornesc aparatul o perioadă scurtă de timp cât răcește/încălzește încăperea apoi îl închid pentru a face economie.
Aparatele de aer condiționat comercializate în ultimii ani sunt toate inverter. Asta înseamnă că sunt concepute pentru a funcționa pe perioade lungi de timp. Atunci când perpetuează o temperatură au un consum mic și o durată lungă de viață. Pornirile dese generează vârfuri de consum afectând compresorul și alte componentele.

13. Toamna și iarna nu folosesc aparatul de aer condiționat pentru încălzire pentru că am centrală termică
Utilizarea aparatelor de aer condiționat pe modul de încălzire este mai economică decât utilizarea centralelor termice pe combustibil gazos până la temperaturi de -5°C. Aparatele de aer condiționat care pot fi folosite ca sursă unică de încălzire pot funcționa pe acest mod până la temperaturi de -25°C.

14. Montajul aparatului de aer condiționat executat de un ”vecin” costă mai puțin
Asta pentru că nu știm cât ne va costa un nepriceput la sfârșit. Plăci electronice arse, freon pierdut, aparate instalate necorespunzător sunt concluziile celor mai multe intervenții service în urma instalărilor efectuate cu personal neinstruit și neautorizat. Aceste incidente atrag scoaterea din garanție a aparatelor și plata reparațiilor de către clienți, iar valoarea reparațiilor poate fi între sute și mii de lei.

15. Un aparat supradimensionat va consuma mai puțin și va răci/încălzi mai repede
Un aparat supradimensionat va consuma mai multă energie electrică decât unul corect dimensionat. Va răci mai rapid, se va opri mai des. Acest lucru implica un consum ridicat și o uzură mai mare a compresorului.

Momentan ne oprim la aceste mituri despre aparatele de aer condiționat, dar vom continua cu un articol asemănător în viitorul apropiat.

Citește și despre Aparatul de aer conditionat curge în casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *