Tipuri de pompe de caldura

Pompele de caldura reprezintă o soluție alternativă față de sistemele clasice de încălzire. Dezvoltate inițal ca o soluție de încălzire pentru perioadele de tranziție – primavară / toamnă – datorită tendinței globale de diminuare a utilizării combustibililor fosili (cărbune, păcură, gaz etc.) sau lemnoși (lemn, peleți etc.), producătorii s-au adaptat noilor cerințe și au îmbunătățit continuu performanțele acestor pompe de caldura, pentru a acoperi necesarul de încălzire pe toată perioada sezonului rece.

Pompe in functie de sursa de caldura

Pompele de caldură se pot clasifica după mai multe criterii, primul dintre ele fiind sursa de caldură de la care se realizează transferul de caldură:

  • Pompe de căldură aer – apă
  • Pompe de căldură apă – apă
  • Pompe de căldură sol – apă

Gama cea mai des întâlnită, care nu implică investiții adiacente, cum ar fi foraje subterane la adâncime de 100 metri, puțuri de apă de mare adâncime, este pompa de căldură aer – apă.

Gama de pompa de căldură aer – apa transferă căldura extrasă din aerul exterior către un circuit frigorific, care la rândul lui face transferul către un agent termic furnizat către locuință.  

Pompele de caldură aer – apă de ultima generație folosesc freon ecologic R32, cu impact redus asupra încălzirii globale, față de agentul frigorific utilizat anterior R410A.

Pompe Monobloc sau Sistem Split

O alta clasificare a echipamentelor de pompe de caldura aer – apă este dupa modelul constructiv: Monobloc sau Sistem Split.

Pompele de caldura Monobloc sunt cele mai compacte unitati. Ele sunt destinate in special locuintelor unde nu exista o camera tehnica dedicata. Acestea pot functiona la temperaturi exterioare reduse ale aerului. Se pot folosi optim pentru circuite de incalzire in pardoseala sau radiatoare dimensionate sa functioneze cu temperaturi joase ale agentului termic 45°C. Pompele de caldura monobloc pot asigura si necesarul de apa calda menajera al locuintei, daca spatiul interior permite instalarea unui boiler alaturat. Acesta trebuie sa foe conectat prin intermediul unei vane deviatoare.

Pompele de Caldura Sistem Split au in componenta o unitate externa, recomandabil a fi instalata in vecinatatea locuintei, intr-o zona pe cat posibil insorita si o unitate interna montata intr-o incapere tehnica ( de preferat ) sau o alta incapere cu o alta destinatie (bucatarie , hol) unde se poate asigura o temperatura de minim 15°C.

Pompe de caldura Refrigerant Split sau Hidro-Split

Pompele de caldura sistem Split pot fi de tip Refrigerant Split sau Hidro-Split

Modelele Refrigerant Split au traseul de legatura intre cele doua unitati cu freon. Aceste modele se recomanda a fi instalate de firme autorizate de climatizare (frigotehnisti). Pot furniza agent termic la temperaturi de pana la 60/65°C si au o eficienta sezoniera ridicata, pana la A+++ pentru incalzire.

Sunt producatori pentru aceste game care garanteaza functionarea acestor echipamente pentru temperaturi exterioare extreme de pana la -25°C.

Modelele Hidro-Split au traseul de legatura intre cele doua unitati cu apa. Sunt modele care se instaleaza de obicei de catre firmele traditionale de montaj instalatii incalzire. Pot furniza agent termic la temperaturi ridicate, de pana la 70°C si si au o eficienta sezoniera ridicata, pana la A+++ pentru incalzire. Aceste modele se recomanda in special pentru locuintele echipate cu radiatoare, dimensionate sa functioneze cu temperaturi ale agentului termic ridicate.

Sunt producatori pentru aceste game care garanteaza functionarea acestor echipamente pentru temperaturi exterioare extreme de pana la -28°C.  

Diversitate de modele

Pompele de caldură sistem split, atât cele refrigerant cât și hidro-split, oferă pentru unitățile interne o diversitate de modele constructive. Acestea acoperă nevoile de încalzire și preparare a apei calde pentru majoritatea locuințelor noi sau existente.  

Unitățile interne sunt echipate în mod uzual cu încălzitoare electrice de rezervă (back-up heater). Acestea ajută funcționarea în perioadele cu temperaturi exterioare extreme. Se diversifică în funcție de posibilitatea de alimentare electrică a locuinței, fie că este monofazată sau trifazată.

Iată cele mai întalnite modele constructive de unități interne

Unitate internă cu montaj pe pardoseală cu rezervor de apă caldă menajeră integrat.

Rezervoarele pot fi de diverse capacități. Alegerea se face în funcție de numărul de utilizatori și simultaneitatea în funcționare a obiectelor sanitare. Sunt unitățile cele mai compacte, cu aspect fizic asemanator unui frigider (nu puțini le confundă). Se integrează perfect chiar și în spații precum bucatăria, holul sau spălătorie.

Unitate internă cu montaj pe perete, extrem de compactă, poate fi instalată în spații reduse, pentru producere agent termic.

Dacă există cerință pentru producție de apă caldă menajeră și spațiul existent permite, se poate conecta la un boiler extern, cu ajutorul unui kit de deviere. În acestă situație trebuie verificată suprafața de transfer a serpentinei boilerului, pentru a asigura un transfer de caldură optim.  

Unitate internă cu montaj pe pardoseală, cu rezervor cu apă tehnică integrat, pentru încălzire și preparare apă caldă menajeră instantanee.

Aceasta unitate este disponibilă doar la anumiți producători. Rezervorul este din polipropilenă și poate fi conectat la un sistem de panouri solare, pentru valorificarea optimă a energiei regenerabile. 

La acest tip de  unitate internă se pot conecta atat panouri solare nepresurizate (în acest caz este nevoie de radiație solară directă) cât și un sistem de panouri solare presurizate (presupune versiune cu cu serpentină suplimentară alimentată cu antigel solar).

Pompele de caldură de ultimă generație pot asigura pe lângă încălzire și răcirea locuinței. Pentru asigurarea unui grad de confort sporit se recomandă instalarea în încăperile în care se dorește racire a ventiloconvectoarelor. Acestea sunt dedicate acestor aplicații, printre avantaje menționăm suprafața schimbătorului de căldură marită, modularea debitului de aer, aspect slim cu o adâncime de doar 126mm. Nivelul de zgomot redus le recomandă chiar și în cazul dormitoarelor.

Control inteligent

Majoritatea furnizorilor de pompe de caldură permit controlul inteligent de la distanță. Există aplicatii care oferă posibilitatea de a monitoriza permanent de pe tabletă sau smartphone, de oriunde te-ai afla. Poti monitoriza parametrii echipamentului, conexiunea putând fi realizată prin intermediul internetului (WiFi) sau a unei rețele locale (WLAN). Este bine de avut în vedere că aplicația prin care poți accesa pompa de căldură nu îți va permite să modifici temperatura în încăperi. Pentru acest lucru fiind necesară o instalație de control la nivelul distribuitoarelor de agent termic.

Recomandari

Alegerea pompei de caldură ca sursă de încălzire permanentă a locuinței în defavoarea unei soluții de încălzire cu combustibili conventionali ne apropie de conceptul de casă verde, mai ales în situația în care optăm și pentru instalarea unităților fotovoltaice. Panourile fotovoltaice pot asigura producerea de electricitate pentru pompele de căldură mare parte din timp, în aceasta situație obținându-se diminuarea drastică a costurilor de exploatare.  

Vezi gama completă de pompe de căldură pentru încălzire și apă caldă menajeră

Vezi gama completă de pompe de căldură pentru încălzire, răcire și apă caldă menajeră

Vezi gama completă de pompe de căldură pentru încălzire

Vezi gama completă de pompe de căldură pentru încălzire și răcire

Poti citi si despre Configurare aplicație de control prin WiFi Gree+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *